Christmas Eve, a status thing?

Skärmavbild 2014-12-24 kl. 22.52.11


Pic: Tumblr

Jag har sett allting denna julen ur ett annat perspektiv än vad jag har gjort tidigare år. Plötsligt genomskådar man uppdateringarna på Instagram om när folk tycker sin ”gran är så himla fin”. Säkert. Eller är det dina väl inslagna paket i högar du vill skylta med? Om det är granen du vill visa varför gör du inte det när det inte ligger några paket under den? Börjat störa mig något extremt på att folk under julen ska pynta upp det som att dem har det mysigast, fått flest dyra paket, en perfekt familj och finast varma koppar choklad. Nej det där köper jag inte.

Julafton är bara till för dom som har det bra ställt, antingen inom familjen eller pengamässigt. Och det står jag fast vid. Precis som tidigare år kommer jag inte radda upp vad jag har fått i julklapp. Känns smaklöst. Det finns ungar därute som inte ens får julmat eller vantar nu när snön fallit. Ingen annan får ut någonting av att se vad jag har fått för presenter. Det enda man bidrar till är ångest och att barn ljuger när de kommer tillbaka till skolan och säger vad dem har fått i julklapp.

//I’ve seen everything this Christmas from a different perspective than what I have done in previous years. Suddenly I’ve through updates on Instagram when people say that their ”spruce is so nice.” Sure. Or is it your well-wrapped package in piles you want to advertise with? If it is the Christmas tree you wanted to show up, why didnt you do it when your family has opened all the presents. Begun to disturb me something extreme that people during the Christmas season should decorate it up like them, has the most cozy existence, with the most expensive presents, a perfect family and finest hot cups of chocolate. Hah, I don’t buy that bullshit.

Christmas Eve is just for those that are well off, either within the family or money-wise. And ss in previous years, I will not show up what I got for Christmas. Feels tasteless. There are kids out there who do not even get Christmas meal or mittens now that the snow has fallen. No one else gets something out of to see what I’ve got for gifts. The only thing it contributes to anxiety and that children are lying when they return to school and say what they got for Christmas.//

13 kommentarer

 1. aek.johansson

  Åå som jag älskar dina åsikter Ellinor! God jul!

 2. emmaaxelia

  Hej Ellinor!

  Enligt dig verkar klyftan mellan rika och fattiga vara väldigt stor och bara de rika kan på riktigt njuta av julen. Jag förstår dig, har man mer pengar kan man köpa mer julklappar, julgodis mm. Men tänkt efter en gång till och se vad julen faktiskt handlar om: att umgås med familjen och vara glad för det man har och får.

  ”Bortskämda jävel, klart du kan fokusera på att vara glad för det du har när du har allt” tänker du, och once again, jag förstår dig. Men jag tror att om man försöker glömma allt det materiella är julen alltid bra, julen handlar inte bara om presenter utan mycket fokus (i min släkt i alla fall) ligger på att umgås och ha trevligt med varandra.

  Jag tror att du fokuserar lite för mycket på att den perfekta julen måste se ut som en bild från tumblr, och du fokuserar allt för mycket på att få oss som firade ”den perfekta julen” att må dåligt över att vi är tacksamma för vår fina släkt. Ska man skämmas för att man är glad och tycker att man är lyckligt lottad?, ska du bara för att du ser dig själv och din familj som ”inte kapabel till att fira jul” se ner på oss och slänga skit på oss som firar jul? Det är jättebra att det finns sådana som ni som ”vågar” gå emot strömmen men jag tycker inte att det är nödvändigt att hänga ut oss som inte ”vågar”.

  Jag vill verkligen inte att du ska bli upprörd och jag har haft lite svårt att formulera mig i texten, jag vill absolut inte låta skrytsam eller bortskämd. Men jag tänkte att du kanske vill veta vad jag tänker.

  Ha en bra fortsättning och ett gott nytt år.

  Ps. lite ironiskt att ni bojkottar julen men köper julklappar och tittar på julkalendern. Ska man göra något gör man det på riktigt tycker jag. Men det kanske bara är jag.

  Och du, om du vill skriva tillbaka till mig gör det inte till en stor scen, sånt ser bara patetiskt ut, skicka ett mejl om du vill!

 3. Håller med dig!! Jag var ofta en sån som låg i underläge med julklapparna bland mina vänner när jag var yngre och undvek att berätta vad jag fått. Och om jag berättde försökte jag alltid få det att låta som om jag fick mer än vad jag egentlige fick eller kom på nån ursäkt till varför jag inte fått lika många och fina klappar som andra. Så jävla dumt tycker jag nu. Blir lika irriterad varje gång folk skyltar och skryter om sina klappar varje jävla jul och gör allt för att visa upp dem.

 4. Eller så låter man folk göra precis som dom vill och ladda upp bilder på granar med klappar under. Din avundsjuka för att din jul inte varit ”sådär perfekt” lyser igenom litegrann och jag förstår dig. Klart man vill fira jul med sina nära och kära (med eller utan paket).

 5. Hej! Jag är verkligen inte avundsjuk utan min jul detta år plus tidigare har varit helt fantastiska – tillskillnad ifrån andras. Och det är DET jag har reagerat på i år. Paket är underbart för dem som får dem, naturligtvis.

 6. Hej!

  Klyftan mellan rika och fattiga behöver inte vara anledningen till att alla inte kan fira jul. Det handlar inte om att vissa är fattiga och andra rika, utan om att alla inte är rika. Jag har alltid haft det gott ställt och alltid varit bortskämd när det gäller paket och pengar. I år har jag bara satt mig in i allas situation som inte har det som mig, och dig. Som inte kan, får eller vill fira jul – utav hundra olika anledningar.

  Jag tycker det är fantastiskt om din jul kretsar kring umgänge, för som du säger, är det det som i grund och botten julen handlar om. Men som har glömts bort. Det har istället blivit en statusgrej som blir till en enorm press och ångest hos dom som känner att dom inte passar in i den. Om du känner dig utpekad för att jag trycker på att människor ska börja tänka till och uppskatta det dem har, och att bloggare ska börja visa respekt och ta sitt ansvar – så får det helt stå för dig.

  Jag menar inte alls att trycka ner någon, naturligtvis. Utan att för en gångs skull se en grupp människor i samhället och höja dem. Jag har fått enormt enormt enormt mycket positiv respons ang detta inlägget och att folk plötsligt inte känner sig ensamma längre så uppenbarligen stämmer min teori om att julen har blivit en statusgrej, in.

  Som svar på din kommentar är det alltså inte mitt fokus som är riktat åt fel håll – utan ditt, som tror att jag vill trycka ner de familjer som firar en maffig jul som andra bara drömmer om.

  Sen tycker jag inte att du ska yttra dig kring saker du har en aning om. Vad vi köpte för klappar, hur många eller vad pengarna las på – har ju du faktiskt ingen aning om? Julkalendern har jag inte sett ett enda avsnitt av, och ingen i min familj heller.

  Och du, i så fall att det är mer patetiskt att kommentera utan några person uppgifter, så att jag varken kan svara på din mail, eller att du står för vad du kommenterar.

  Kram på dig!

 7. Tack! GOD JUL!!

 8. Julen har fått fel fokus och det är där problemet ligger:( Tycker verkligen verkligen verkligen att det är så himla synd, för det kan verkligen få enorma konsekvenser för andra.. God jul på dig!! <3

 9. alligatorn1212

  Håller verkligen med dig, men samtidigt är det här inte ett problem som bara rör julen. Det är samma sak när du, bland miljontals andra, lägger upp bilder på fina stränder, god mat, dyra kläder och fina områden. Det gör vi för att visa folk hur ”fint” vi har det, skryta och för att visa resten av världen hur bra vi har det och vad vi gör. Det finns folk som aldrig ens har varit utomlands till exempel och samma sak går att jämföra här. Förstår precis hur du tänker och håller med, men försöker bara visa att det gäller allt, bokstavligen allt.

 10. Julen har en tradition majoriteten av det svenska folket firar, en specifik dag, en gång om året, hela samhället är anpassat efter. Om du inte följer de normer som passar in kring den dagen blir julen bara fylld av ångest. Precis som födelsedagar (lika upphypat när man fyller ax 18, 20 osv). Att jag har samlat ihop pengar till en resa utomlands, och mitt jobb går ut på att skriva om vad jag gör, så visar jag självklart var jag befinner mig.

  Däremot skulle jag aldrig plocka upp pengarna ur plånboken som jag sparat ihop inför resan, ta kort på dem och blogga om. Samma princip är det med julklappar. Materiella ting ens föräldrar betalar åt en som speglar vilken ekonomi ens föräldrar har. En otroligt känslig punkt, med andra ord.

 11. Jag håller med dig om att man inte behöver skylta sina högar av paket eller hur dyra saker man har fått i julklapp, men det är inget fel att skriva ut vad man fick av sin fina mamma, bror, syster eller pojkvän. Det är inte alltid priset som spelar roll då utan tanken. Om man fick en nallebjörn från ICA eller den dyraste gucci väskan är inte alltid grejen, grejen är vem man fick den ifrån och att den personen faktiskt har lagt ner tid på att köpa eller göra något till just DIG, det är den kärleken man vill sprida och dela med sig av. Att du tycker det är fel, kan jag förstå, då jag också är medveten om att det är väldigt många som inte får en lycklig jul, av alla olika sorters anledningar. Men det jag inte kan förstå då är att du istället bloggar om hur många resor du bokar och vilka klänningar du köpt. Det bevisar också att du har pengar, vilket du här ovan skriver är fel att visa. Det är pengar som så många andra inte har, som är en av de anledningar till att en del inte får några julklappar: för att de inte har råd.

  Därför vill jag skriva att det behöver inte vara fel att dela med sig av sina julklappar. För det är samma sak som att skriva om vilka resor man är på och vilka nya inköp man gjort. Om man inte vill dela med sig av sina julklappar av den anledning att alla inte har lika mycket pengar som sig själv, så kan man skippa allt annat också. Detta skriver jag inte mot dig, utan vill bara dela min åsikt. Kram!

 12. Sen samtidigt, om man inte ska blogga om vad man har köpt eller vart man ens befinner sig (resor) så finns det ju inte så mycket att blogga om. Men som sagt, allt det är pengar också.

 13. Förstår vad du menar, men har skrivit ett långt svar till tidigare tjej som kommenterade samma! Läs det, kram!

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *