Julen är inte längre kärleksfull och harmonisk

Jag tycker ju, som bekant, att julen är en patetisk högtid. Den skapar ångest hos människor och har blivit en tradition som mer och mer kommit att handla om det kommersiella och att passa in i de ”typiska svensson familjen normerna”. Ni vet, med en trygg kärnfamilj utan alkoholproblem och andra tabubelagda sjukdomar. Och en masssaaa julklappar och julmat som räcker i flera dagar såklart. Många ser julen som misslyckad om man inte har allt det här.

Vi har tillsammans, vuxna, barn och samhället i stort skruvat upp förväntningarna för hur en jul ”ska vara”. Kärleksfull och harmonisk. Vi vill så hemskt mycket att den ska vara ”perfekt”, att vi fejkar när den inte är det. Släktingar man annars känner sig obekväm med ler man mot över julbordet, och man nickar när kompisgänget frågar ifall ens jul var lika bra som deras. Alla ska fejka att allting är så himla bra.

Allt som är utanför normen ger ångest. Barn känner ångest över att deras pappor inte kommer klara av att vara nyktra som alla andras pappor, och att dem inte får ha en trygg jul som alla andra. Våra skolelever har ångest över hur dem ska ljuga bort varför dem inte fick lika dyra presenter som alla andra i klassen. Och att tvingas välja förälder under jul, ger många skilsmässobarn ångest. Dem vill ju kunna fira ihop med båda sina föräldrar, som alla andra. Familjer som har det mindre gott ställt får spara pengar i månader för att kunna köpa klappar, pynt och mat. Vissa föräldrar känner sig till och med tvingade att ta lån för att ha råd, för att dem ska ha det som alla andra.

Utanför juletider tjatas det om att man ska gå sin egna väg, skita i andra och göra sin egna grej. Men så fort julafton kommer ska vi plötsligt vara demsamma. Ha samma föreställningar om julen, samma traditioner, samma starka sammanhållning och samma julkänsla hemma. Men alla familjer är olika, och alla familjer passar inte in i dom ramarna som satts. Klart det ger föräldrar och barn ångest.

Till alla er som känner ångest över julen för att den kanske inte kommer leva upp till era förväntningar, sätt er egna ribba. Man behöver inte göra som alla andra. Gå efter din familjs förutsättningar och ha era egna traditioner. Fira jul med dem ni älskar, släkt som vänner. Känn tacksamhet för det ni har. Julen har blivit någonting helt annat än vad den från början var menad att vara, kärleksfull och harmonisk.

16 kommentarer

 1. Patricia

  I år är det min första "vuxna" julafton dvs att jag blivit 18 år. Har i alla dessa år älskat julen mer än något annat, längtat ända sen mitten av sommaren (haha). Men på tal om att julen inte längre är densamma så står jag nu som nybliven 18 åring, med en mamma som dog i cancer, mitt framför ögonen på mig i mars. Har dessutom ingen pappa sen innan så.. Ja julen kommer aldrig någonsin bli som den enligt mig ska vara. Vad är en julafton, midsommar, födelsedag utan sin mamma och enda förälder?

 2. Samt för oss ofrivilligt barnlösa är julen hemsk. 😿

 3. Så sant som det var sagt!

 4. Så himla tråkigt att du säger alla, klart jag förstör din poäng men fårstår inte varför du vill ge människor dåligt samvete på grund av att dom tycker om julen eller trivs runt juletider. Det känns nästan solosinglar inte för att vara negativ.

 5. Ups, det känns nästan som du går in för att vara negativ

 6. Reagerade på det du skriver om normer ang alkoholism. för mig låter det nästan som att du försvarar alkoholism genom att klandra normer och samhället som skapat dessa normativa levnadssätt? Alkoholism i familjer ska inte normaliseras eftersom inget barn ska behöva leva under otrygga förhållanden, och detta gäller inte bara under julen. Tvivlar på att en alkoholiserad förälder enbart skapar ångest hos barnet (samt den ev. andra föräldern etc) pga normer.

 7. Bra skrivet, som alltid 🙏🏼🙏🏼

 8. Vilket jäkla kick as inlägg, riktigt bra skrivit!!

 9. lika bra inlägg som vanligt <3

 10. Bra att någon ser på det från ett annat håll! Jättebra text👏🏻

 11. 👍🏼👍🏼

 12. Skönt att läsa att det finns fler som känner samma sak.

 13. Så bra skrivit! De som skriver negativa kommentarer har antagligen aldrig vart med om en sådan jul eller ens behövt reflektera över att det finns barn som inte tycker om julen pga de punkterna du tog upp!! Skönt att man inte ensam om de tankarna!

 14. Bra skrivet! 👍🏻

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *