Inte som andra jular…

Min favorit på julbordet. Äter fler julmackor varje vinter än vad jag kan räkna på åtta händer.

Min fina lillasyster Olivia!

Jag fick slänga ihop en julsallad! Vi skulle haft avokado i också men den var inte mogen…

Älskar min outfit idag, ni får bättre bilder senare!

Hej på er! Nu är både julklappsöppning, Kalle och julbord avklarat. Sitter och snackar skit med mormor och morfar i soffan nu. Skönt med en jul lugn för ovanlighetens skull. Det enda som saknas är mina två andra småsyskon som firar med deras pappa i Västerås. Nackdelen med att ha en familj där man inte har samma blodsband…. Och det där med lugn, nu menar jag mentalt lugn och att slippa känna den där stressen över vart man ska fira och med vem. Har känt så sen jag föddes fram tills nu. Snackar mer om det i veckans avsnitt av Måndagspepp.

I år är första året jag inte känt ångest alls inför julen. Om det inte tidigare varit för vilka jag skulle fira med så har det varit pengaångest. Eller att göra folk besvikna och att känna sig missplacerad. Allt detta tack vare en jävla högtid. 

Förra året var det så ”nytt” att inte pappa var med men i år känns det inte konstigt alls. Däremot har vi inte hunnit åka förbi varken min farfar eller storebrors grav, vilket känns sådär… 

Sen hela mitt snack om att ogilla julen, det står jag fast vid. Det blir så svårt för mig att älska en högtid som så många mår fruktansvärt dåligt av. Varför jag känner den sympatin är väl för att jag själv gått igenom det och då finns det folk som ändå haft och har det 100 gånger värre än mig. Känns ER jul jobbig, dra iväg en anonym kommentar och lätta på hjärtat lite. Vi är fler som tycker den kan vara jobbig.

12 kommentarer

 1. Skönt att du inte har julångest längre! Tyvärr är min värre än nånsin förut 😟 har du nån tips på hur man ska tänka när man har ångest över vilken förälder man ska fira med? Jag har själv skilda föräldrar också. Kram

 2. Den här julen har jag blivit påmind om att varken min mamma eller pappa finns i livet längre. Vi firade med mina kusiner tidigare idag vilket var jättemysigt 😊 men när kvällen nu kommer sitter jag och min syster ensama och det blir så påtagligt att man liksom inte har en familj längre. Har alltid älskat julen, men i år har jag bara känt att jag önskar att julen vore över. Ser dock väldigt mycket fram emot nyår! God jul fina du. Kram <3

 3. Jag hatar svenska högtider, för det innebär alltid alkohol. Jag har så mycket ärr pga alkohol att jag vill gråta vid matbordet, jag har alltid koll på hur mycket de vuxna dricker och hur påverkade de verkar vara. Alkohol på högtider och tillställningar ger mig ångest.

 4. Julen har alltid varit min favorit högtid och jag önskar att den fortfarande är det. Men med familj kommer ofta familjeproblem och i år känns det tomt utan min pappa. Han finns i livet men inte i mitt liv. Förra julen var hemsk och ångestladdad för alla. Farmor firade med oss för första gången förr förra året och hon finns nu inte längre. Julen iår har känts så ångestladdad med ny familj och stress. Man glöms bort i stressen.

 5. Hej bästa Ellinor!
  Jag har följt din blogg ett bra tag nu men jag har nog faktiskt aldrig kommenterat. Jag inspireras av dig och din styrka något enormt samtidigt som det känns så skönt att inte vara ensam. Jag känner nu att jag skulle vilja lätta på mitt hjärta en stund. Jag har alltid hatat julen för min familj har aldrig kunnat fira tillsammans och jag har varit tvungen till att välja. Jag har aldrig heller kunnat svara bra på fråga "hur mår du". Julafton har alltid inneburit en massa ångest, en massa ångest över att jag skulle behöva skämmas över min mamma som var tablettmissbrukare. Min mamma gick bort för två månader sedan pga överdos. I år var första året på många som vi kunde fira alla tillsammans. Men det känns så fel, så tomt. Hon är inte här och jag saknar henne så ofantligt mycket. Jag känner mig så tom. Jag trodde aldrig någonsin att jag skulle vilja titta in i de misabrukarlgonen igen men nu är det min enda önskan.

 6. Varje år på julafton tänker jag på henne. Min alkoholiserade mamma. Jag undrar om hon lever. Kommer ihåg när jag var 10 år och på julaftonen hittade jag henne livlös. Hon hade tagit en överdos och jag fick torka bort kokain från golvet. Jag har inte träffat henne på 10 år. Jag hatar julen. Jag hatar vad hon fått mig att känna. Jag vet inte om hon lever.

 7. Till alla er som kommenterat, wow vad starka och fina ni är. Varenda en! Ni är otroligt inspirerande. Jag önskar jag kunde plocka upp varenda en och fira jul med er, men tills dess så önskar jag er inte en god jul, utan en god fortsättning. Bamsekram från mig. PS. Ellinor du är grym, denna öppenhet och förmåga du har för att folk ska lätta på hjärtat, den är fantastisk! <3 <3

 8. Hela julen känns bara som en stor, lång ångestattack. Hatar att varje jul behöva välja vilken förälder som ska sitta ensam. Min pappa är alkoholist så alla högtider innebär mycket alkohol från hans sida. Det kändes för jävligt att lämna honom ensam imorse för att åka till mamma. Kom hem till henne och då brast jag totalt i tårar och har med jämna mellanrum idag bara gråtit. Äntligen är denna julaftonen slut och det är bara att "se fram emot" nästa års jul… 😟
  Tack så hemskt mycket Ellinor för att du inte bara romantiserar julen som de flesta andra gör <3

 9. Jag har alltid älskat julen innan själva julaftonen, varje julafton har jag blivit så besviken. Min mamma är alkolist och efrermiddagarna har alltid slutat med att jag sitter själv och gråter. Nu när jag är äldre har jag börjat hata julen, vilket gör att jag är arg hela dagen men jag slipper iaf sitta och gråta av besvikelse eftersom jag inte förväntar mig någonting.

 10. Uscj, jag förstår det verlöogen!! Det där med att behöva välja och att känna skuld. Dem känslorna är du verkligen inte ensam om att känna<3

 11. vad fin du är <3

 12. Vad fint av dig att kommentera och våga öppna dig. Allting blir bättre med tiden, även om det kanske aldrig slutar göra ont. Du är grym<3

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *