Är jag en dålig kompis?

Kavaj Lindex // Kashmir Davida // Jeans Zara // Klackar Zalando

Godmorgon allihopa! Hoppas ni har sovit gott inatt. Jag har legat och grubblat på en grej som hände på en tjejmiddag nyligen. Konversationerna gled in på julbord, och som ni vet så har jag redan bokat Hallvylska (dock inte bjudit in kompisar än) samt ett till som några kompisar roddat ihop. Jag har ju en väldigt blandad skara kompisar och jag tycker att det är svårt att få ihop tiden att hinna umgås med alla. Vissa av mina kompisar umgås privat, men många inte.

Sen jag träffade P har det blivit mycket parhäng av naturliga skäl. Till en början bodde alla i små lägenheter och då umgicks man på sin höjd 6 personer samtidigt. Det är P’s killkompisar, där flickvännerna och jag har blivit nära. Jag tycker att det både är trevligt och askul med parhäng, men såklart lika roligt att umgås med ”bara mina” tjejkompisar. Så nu till det jag har grubblat på. En tjejkompis frågade mig vilka jag hade tänkt bjuda in på julbordet, varpå jag svarade två par. Hon frågade varför inte hon var bjuden och då sa jag som det var, att jag inte har sett vissa på länge och andra vill man ”bjuda tillbaka” till.

Att ljuga ligger inte i mitt blod direkt så när hon frågade ifall hon hade blivit bjuden om hon hade haft en kille som vi kunde parhänga med svarade jag ”ja eller jag antar det?”. Och jag har haft sån ångest över det här?? För det var ju absolut inte så jag menade. Men jag har ju mina tjejkompisar + paren vi umgås med. Med tjejerna splittas alltid notan (dvs man är aldrig skyldig någon), med paren bjuder man varannan (dvs man behöver bjuda tillbaka). Och denna gången tänkte jag bjuda in par. Inte bara för att bjuda tillbaka, dem är ju mina vänner också. Men nu lät det ju som att hon inte var bjuden för att hon inte har en pojkvän? Fattar ni? Och så är det ju såklart inte!

Det är svårt att göra alla glada, men oftast tror jag inte att någon tar illa upp även om jag själv går runt och är rädd för det. Jag försöker verkligen att SE mina vänner och finnas där för var och en. Lyssna och ge råd. Peppa och stötta. Jag tror inte att hon tog illa upp men jag har börjat rannsaka mitt eget beteende efter detta iaf.

När ni bjuder in till middagar – bjuder ni in ANTINGEN par eller dina singelkompisar? ELLER blandar du? Hade paren känt mina tjejkompisar antar jag att det hade varit en annan grej? Gud jag känner mig så himla o-inbjudande” just nu. När jag själv var singel blandade jag, då var alla inbjudna. Men nu har jag typ delat upp det? Vad är rätt och vad är fel? Waah

30 kommentarer

 1. Är själv singel o de flesta av mina vänner är i relationer o har mkt parmiddagar o umgås i par – då jag ej blir bjuden. Känns helt sjukt att det är ens relationsstatus som avgör, de är alltid välkomna på tjejmiddagar o aw o utekvällar osv men själv får man snällt sitta själv hemma då alla par ska umgås.. Tycker absolut du borde bjuda med din tjejkompis, tror nog ni kan lösa betalningen ändå lixom även om du vill bjussa tillbaka dina parvänner. Sen såklart att man ibland kan umgås bara i par, precis som man ibland umgås i olika stora konstellationer – men överlag är det hemskt att så många plötsligt kommer välkomna en den dagen man har kille och att man ska behöva vara lite utanför tills dess o inte vara värd att ha med för att man är själv. Snälla tänk på det!

  1. Håller helt med dig!!

 2. Jag hade blivit så ledsen om en tjejkompis till mig sagt att jag inte skulle bli bjuden för att jag just då råkade eller faktiskt valt att vara singel. Jag hade nog börjat tänka att man bara duger i vissa sammanhang, och börjat tänka ett varv extra i denna vänskap. Man har väl lika mycket utbyte av en vän som är singel eller inte i ett middagssällskap. Bara för att hon inte kan prata i vi-form så betyder inte det att hon ska uteslutas. Jag och min sambo bjuder alla, oavsett par eller ej. Skulle kännas konstigt om man vet att någon inte är närvarande vid just tex ett julbord.

 3. Jag är med i ett stort tjejgäng där vi är 10 tjejer varav 8 är i förhållande. Men alla är alltid välkomna iallfall, oavsett om man är i relation eller inte och oavsett om vi har ”parmiddag”, även mina singelkompisar får alltid frågan att följa med. Jag vet att för mina kompisar så är det redan en ”jobbig situation” att inte ha hittat den rätte, och då skulle jag aldrig vilja förvärra den känslan genom att inte få dem att känna sig välkomna oavsett. Jag tycker du ska blanda, på så vis kommer alla dina olika gemenskaper lära känna varandra och du behöver inte fundera mer på vilken ”sida” någon tillhör. 🙂

 4. Jag och min kille/sambo har ofta middagar hemma hos oss eller går ut och äter på restaurang med våra vänner. Vi blandar par och vänner hejvilt på middagarna! Blandade folk hela tiden så alla är välkomna. Jag skulle aldrig vilja få någon av mina vänner att känna sig exkluderade enbart pga deras civilstånd. Plus att jag tycker det blir en härligare dynamik när det är blandade par/singlar. På det här sättet har alla våra kompisar – singlar samt par, lärt känna varandra, vilket är svinkul. Hade också blivit ledsen om jag inte blev bjuden till en middag bara för att jag var singel. Känns helt ärligt inte så snällt av dig att göra så.

 5. Jag förstår hur din vän kan tolka det. Men jag tycker att man ska få ha sina parmiddagar och den gemenskapen som man känner att man har i den gruppen. Det kan vara svårt att ”blanda” sina olika kompisgrupper då det är så många olika roller och hur man är tillsammans. Det kan då lätt bli fel om man för ihop en blandad grupp med bara några stycken då man kan känna ett ansvar över kompisen som inte känner någon. Det är svårt men alla kan inte alltid vara med, speciellt inte om det är ett stort gäng eller blandade gäng. Tycker inte det är någon som människor behöver ta personligt:)

  1. Men ärligt talat, hur svårt det än är ibland att blanda olika ”gäng” så är det väl det som är rikrigt vänskap – att ställa upp trots att det känns ”svårt” o vara bjussig så ingen ska behöva känna sig ensam eller utanför, skulle aldrig vilja att mina vänner skulle känna så. Får ont i magen av att exkludera vänner på det sättet pga relationsstatus, finns ju en risk att man då aldrig får vara med om många man känner är par. Man är väl vänner pga av att man gillar en person inte pga att relationssituation.

   1. Förstår hur det kan låta. Men det handlar inte om vilken relationsstatus man har. Jag menar mest att man har olika sorters relationer till olika vänner på olika håll. Har svårt att förklara vad jag menar. Tycker bara att det blir så krystat att alla ska vara med alla osv. Tycker att man som vuxen ändå vet och förstår att man har vänner på olika håll:)

 6. Men oj så lustigt det här kändes E. Jag är enig dig i det mesta men i det här fallet inte alls. ”Parträffar” tycker jag är så urholkat och dassigt som det bara kan bli, och framförallt exkluderande. Vänner, singlar som gifta, har ej betydelse. + ÄLSKAR tanken av att sina singelvänner kan träffa andra singelvänner i mix utav ett härlig umgänge där par även är inkluderat, utan att det känns roddat! Dröm. Puss och kram!

 7. I mitt kompisgäng så är de flesta i förhållanden men inte alla, så ALLA är ALLTID välkomna. Oavsett om man är singel eller ej. Jag förstår att det inte är menat så, men när man tänker efter så känns det sjukt taskigt att man skulle bli utesluten på grund av att man inte är i ett förhållande..

  1. Håller verkligen med. Känns faktiskt väldigt oschysst.. :/

 8. Tycker inte det va schysst sagt. Hur hade du känt om den tjejen ordnade en middag men uteslöt dig pga att du är i en relation? Blir så trött på att man måste dela upp sina umgängen beroende på relationsstatus. Man är ”värd” mer om man är i en relation…

 9. Jag är ändå i spåret med dina tankar. För oftast umgås jag och mib pojkvän med andra par och ibland umgås jag med mina tjejkompisar. Det faller sig ganska naturligt här. Självklart om det är större tillställningar är alla bjudna. Men man kan omöjligt bjuda alla varje gång. Speciellt om man har stor vänskapskrets. För när vi har parmiddagar bjuder vi inte alla par vi känner heller utan i olika omgångar. ❤️

 10. Helt ärligt tycker jag det låter väldigt töntigt med att paren alltid bjuder varandra osv, herregud skaffa ett annat system så fler kan vara med. Lårets om ni är gamla par som inte kan bryta mönster efter 50 år av varannan-betalnings-middagar.. Oavsett om jag och min kille äter ute betalar man för sig och sen är det inget mer med det. För att svara på frågan så.. ja du är ju inte en toppvän när du gör så.

  1. Håller med!

   1. Jag håller faktiskt också med. Ni har aktivit valt ett system som stänger andra ute. Både av ekonomiskta skäl och på grund av relationsstatus.

 11. Måste säga att det här inlägget gjorde mig väldigt ledsen. Jag är singel sen tre år tillbaka och det är ett aktivt val som jag tagit och fortfarande tar – för att arbeta på mig själv så att den dagen jag faktiskt träffar någon som jag vill vara med så mår jag så bra i mig själv som möjligt. Förhoppningvis gör min man likadant. Det hade känts oroligt svikande om jag inte fick följa med på parmiddagar ikväll och andra tillställningar bara för att jag är singel. Bryt gamla mönster och blanda/välkomna alla dina vänner. För visst är det roligare om alla känner alla, riktiga vänner bjuder in villkorslöst.

  1. Håller verkligen med…

 12. Detta låter inte snällt, är själv singel och skulle bli fruktansvärt ledsen om mina vänner inte bjöd mig bara för jag inte har ett förhållande. Alla kan vara vänner och ha trevligt, uteslut ingen!

 13. Det är alltid blandat hos oss! Par, singlar, gamla och unga. S.k parmiddag har vi sällan, eller rättare sagt så kallar vi det inte så för det låter så stramt 😀

 14. Jösses? Skärp dig

 15. Hej!
  Jag tycker faktikst att ditt tankesätt inte känns helt rätt. Tänk om man bara blev bjuden när det är ”tjejgänget” som samlas? I mitt liv träffas man så väldigt sällan.. men parmiddagar mkt oftare. Jag hade känt mig väldigt utanför. Med vänlig hälsning, en gift tjej ☺️

 16. Ja. Riktigt uselt gjort faktiskt..

 17. Shit vilken trist ton i kommentarerna! Förstår självklart att det är surt att inte bli bjuden, men samtidigt händer det naturligt? Man vill inte att någon ska känna sig som tredje hjulet och sen händer det naturligt att det blir en annan stämning. Men sen tycker jag självklart att alla ska få bli bjudna!!! Det är svårt asså :/

  1. Men tredje hjulet? Det borde väl ”singel” personen själv få bestämma?

 18. HUr fel som helst otroligt exkluderande!

 19. Jag kan anse att svaret var lite för rakt på för min smak. Å andra sidan var din vän också lite rakt på med den frågan. Så som jag ser det så har man ofta olika umgängen. Ibland kan man ha en föraningen/upplevelse av att gängen inte går så bra att korsa. Alternativt att vännen inte skulle passa ihop med det andra gänget/vice versa. Personligen kan jag umgås med par med min sambo och faktiskt anse som dig Ellinor att det inte alltid passar att ha med en singelvän. Ofta kan jag i alla fall inte slappna av helt då – känns som man har ansvar.

 20. Jag umgås med många som inte känner varandra så jag försöker alltid tänka på att ingen blir ensam singel med par för att inte bli utanför. Annars vilka som klickar så blandat blir nog bäst 🙂

 21. Jag blev faktiskt ganska chockad av det här inlägget och hur du resonerar kring detta.
  Jag själv är i en relation och har både vänner som är i ett förhållande samt de som inte har ett förhållande och jag tycker dom roligaste kvällarna är när alla mina vänner kan vara med – oavsett relationsstatus. Jag förstår inte varför man skulle utesluta de som inte är i ett förhållande? Vän som vän och behöver man dela upp dessa skulle jag själv ställa mig frågan om det är äkta vänskap om man behöver exkludera vissa under vissa tillfällen. Som någon annan skrev i en kommentar ovan, skulle dina singelvänner utesluta dig bara för att du är i ett förhållande ?
  Jag skulle bli otroligt besviken om en vän resonerade såhär och jag skulle även ställa mig själv frågan om detta är en typ av vän och vänskap jag behöver i mitt liv.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *