MIN EKONOMI 2018 Fonder med Fundler mm

Detta inlägget är i samarbete med Fundler, investeringsappen som jag använder mig av för att investera mina pengar i fonder. Jag har använt Fundler i över 1,5års tid och har samarbetat med Fundler (dvs pratat om deras app jag tjänar ingenting på att ni laddar ner den tex) i drygt ett års tid.


Först och främst vill jag säga att det här upplägget för ett ekonomi inlägg såg jag hos de Andrea Hedenstedt, så detta är 100% inspirerat ifrån henne. Tack för den grymma idén! Jag älskar själv att läsa om hur andra tänker om sin ekonomi, så jag tänkte att det kunde vara kul för er att läsa om min haha.

Här om dagen bad jag er att ställa ekonomifrågor till mig på min instastory och en del av dem besvarar jag längre ner i inlägget. Jag tycker ekonomi är ett så viktigt ämne att prata om, speciellt bland oss tjejer, och jag älskar att Fundler vill vara med och lyfta detta viktiga ämne tillsammans med mig och er!

Jag har som ni vet haft en historia med att spendera hela min lön så fort den hamnade på kontot. Men när jag träffade min kille så satte han kravet att ”styr upp din ekonomi annars kommer detta inte att hålla” (läs det inlägget här). Vilket gav mig en spark i baken. När jag väl hade kommit igång och insåg ett halvår senare att jag kunde göra MYCKET roligare saker för större summor pengar, snarare än att småshoppa kläder, mat, snacks osv hit och dit så blev jag ännu mer motiverad till att spara.

Jag får ju en 100% rörlig lön varje månad. Vill jag försäkra mig om att jag får in pengar, så får jag sälja mer annonsplatser på mina sociala medier. Jag jobbar med sälj, rent krasst. Men det gör ju att det är svårt att planera mitt sparande. Så jag har räknat ut vad jag minimum tjänar varje månad, och sedan försöker jag att leva på det oavsett hur mycket pengar som kommer in på kontot. Vissa månader tjänar jag dubbelt så bra som månaden innan, och alla de pengarna går ALLTID rätt in på sparkontot.

UTGIFTER VARJE MÅNAD: 
– 20% fasta utgifter, ränta, vatten, avlopp, el, sopphämtning osv. 
– 20% amortering (en form av sparande tycker jag)
– 15% mat, hemma och ute.
– 15% nöjen som tex shopping/presenter/biljetter/manikyr mm.
– 30% blir ytterligare spar i olika former.

SPARANDE: 
Jag har inga exatra procent på hur mycket jag lägger på tex buffert, långsiktigt sparande, pension osv. Det beror helt på utgifter och min lön den månaden.

Jag förstår att alla människor inte kan spara häften av sin lön, vilket jag har möjlighet att göra (amortering inräknat) och jag är väldigt tacksam över att kunna göra det. Denna uträkningen är baserad på min minimumlön som sagt för att det ska bli enkelt för mig att följa. Jag har inte alltid kunnat spara så här mycket, men jag har heller inte jobbat lika mycket som jag har gjort detta året. Jag har heller ALDRIG haft så höga utgifter som jag har nu i och med huset. Ju mer man tjänar desto mer utgifter har man osv…. För trots att jag sparar 50% av min lön ofta, så är det ju inte heller pengar som jag kan röra. Eftersom att det mesta av de pengarna slängs in i långsiktiga sparanden. Och amorteringen (20%) kan jag ju inte välja att inte spara en månad, det är en fast ”utgift” som banken kräver ni vet. Sedan har jag ju även buffertsparande ifall vårt kylskåp skulle gå sönder imorgonbitti, dvs pengar jag kan ta av direkt. Det måste man ha när man bor i hus. Men eftersom att vi båda tjänar bra, så kan vi ta av våra löner en månad om vi tex vill köpa nytt matbord eller en hatthylla. Men vill vi bättra på fasaden, måla om den, bygga en liten terass etc som vi har gjort på större summor så har vi tagit ifrån våra sparanden.


Fråga: Betalar du och P 50/50 på allt? 
Svar: Nej det gör vi inte! Han tjänar mer än mig och därför betalar vi procentuellt. Han betalar allt på bilarna och båten tex. Det är dock grejer som inte jag har köpt utan som är ”hans”. Ska jag vara med och betala där hade ju jag aldrig köpt en sportbil (svindyrt plus onödigt enligt mig). Får han ett ryck och vill dra vatten genom hela källaren för att få vatten i utomhusköket (vilket är typ prio 20 på vår lista över huset) så får han stå för det också om det är så viktigt för honom. Ska jag vara med på såna saker så går vi enligt vår prio-lista. Men sedan lägger jag mer pengar på tex inredning och blommor.

Fråga: Köper han inredning eller anser han att det är ditt ”intresse”? 
Svar: Haha både och, det beror på. Saker som vi BEHÖVER splittar vi alltid på. Tex nya sängar/matbord. Men får jag feeling för att köpa något som jag bara tycker saknas så får jag stå för det. Tex nya bordslampa, överkast, extra porslin, linneservetter, prydnadssaker osv.

Fråga: Hur fungerar din sparapp Fundler?
Svar: När man startat ett konto i Fundler första gången så får man svara på lite frågor om sin ekonomi, utifrån ens svar blir man rekommenderad vad man bör prioritera att spara till och vilket belopp man bör spara och allt detta utgår helt ifrån ens egna ekonomi, man blir aldrig rekommenderad något som inte passar ens förutsättningar. Fundler hjälper även till att rekommendera vilken risknivå du bör ha på respektive sparande, för att sedan handla upp fonderna och sköta allting åt en. Just sånt med rätt risknivå kan ju vara svårt att veta om man aldrig sysslat med fonder tidigare. Jag har tex högrisk då jag inte planerar att ta ut mina pengar på läänge. Nu är appen dessutom uppdaterad så istället för att besvara massa frågor skriftligt får man enkelt klicka på bilder. Så smidigt! Ibland har jag använt deras chatt ifall jag har en fråga gällande mina sparanden eller hur jag ska tänka kring investeringar, då svarar dom direkt i chatten! Så bra att man kan få personlig hjälp. Men de mesta faller sig naturligt efter att man har besvarat de första frågorna.

Fråga: Vad har du får mål med ditt sparande just nu?
Svar: Just nu har jag inget kortsiktigt mål. Jag vill kunna göra allt jag drömmer om kring huset till en början. Sedan bunkrar jag upp inför en tuffare ekonomi för Sverige som jag tror kommer snart.

Fråga: Vad lägger du mest pengar på varje månad? Hur mkt på kläder?
Svar: Huset, utan tvekan. Inredning mm. På kläder lägger jag kanske mellan 500-2500kr i månaden.

Fråga: Hur sparar du pengar? Alltså, fonder? Aktier? Bankkonto?
Svar: Fonder med hjälp av Fundler och bankkonto för buffertspar!

Fråga: Hur ställer du dig inför att Fundler tar ut en avgift?
Fundler är ett företag med anställda och måste därför ta ut en avgift någonstans för att kunna erbjuda oss kunder den här tjänsten. Det som skiljer Fundler från andra liknande tjänster eller om du får hjälp med fonder via banken är att Fundler är oberoende. Det innebär att dom aldrig kommer att rekommendera dig fonder som dom tjänar på att rekommendera dig i form av provisioner eller kick-backs, utan dom tar låg depåavgift på 0,49% av ditt investerade kapital direkt ifrån dig som kund. Det innebär alltså att Fundler inte har något incitament till att rekommendera dig någon annat än det som vi kunder tjänar bäst på. Det finns alltså inga intressekonflikter som det exempelvis gör om du går till en icke oberoende rådgivare eller banken. Låter du en bankman placera dina pengar så tar hen oavsett ut betydligt mer. Samt kan placerar dina pengar där hen får bra kick-backs eller provisioner.

En bankman på en bank är aldrig oberoende utan kan ju göra vad som är bäst för denne själv. Jag har inga problem alls med att Fundler tar ut en så låg avgift. Skulle jag göra det själv skulle jag klanta till det (rekommenderar ingen utan kunskap om börsen att placera sina egna pengar). Jag betalar ju någon för att göra jobbet åt mig. Det är ju någon annan som jobbar för att jag drar in mina pengar och placerar dem rätt. Och detta får jag inte betalt för Fundler för att säga, utan det är så det är. Jag poängterar det för ibland verkar några tro att all ens text och alla ens åsikter är köpta för att man jobbar med ett brand. Min åsikt är ju redan ”köpt” i så fall eftersom att jag har använt deras tjänst tidigare. Detta gäller ju alla företag och produkter.

Fråga: Gällande maten, betalar ni varannan gång eller har ni ett gemensamt matkonto ihop?
Svar: Alla fasta utgifter kring huset betalar vi 50/50 på. Maten också. Restaurangbesök/utgångar betalar han mer. Men han tjänar mer också och vill vara snäll mot mig. Vi skaffade ett gemensamt matkonto redan månad ett som vi var ett par. Nu har vi ett amex vilket är väldigt smidigt för då får vi fakturan i slutet på månaden som vi splittar på. Numera tar vi i princip alla delade kostnader på det. På autogiro dras våra fasta utgifter och läggs på ett konto för huset mm. Vi lägger ALLTID över lite för mycket där så kan vi använda de pengarna om vi vill köpa något stort nytt ihop. Tex som vårt matbord 20 000kr. Det var pengar som var ”över” från vårt gemensamma konto.

Fråga: Vad är det bästa med fonder? Går inte dem upp och ner?
Svar: På lång sikt går ens fonder ALLTID upp.Vi har inflation i Sverige på ca 2%. Våra löner, mat på stan, godis, kläder ja allt blir 2% dyrare per år. Bostadsrätter på runt 15% per år i Stockholm. Medan våra pengar på sparkontot INTE går upp på grund av 0% ränta. Jag vill att mina pengar på sikt ska växa lika mycket som Sverige växer. Annars ”tappar ju pengarna värde” på sikt.10kr var värt mycket mer förr än vad det är idag tex. Förstår ni? Så oavsett om fonderna går upp och ner på vägen så är det ingen fara, för låter man pengarna vara kvar i fonderna under hela placeringshorisonten (tex hög risknivå långsiktigt) så kommer pengarna hinna växa och blir ändå värda mer än om 10år.

Fråga: Varför har ni inte gemensam ekonomi?
Svar: Jag har aldrig förstått varför man har det? Det känns helt omotiverande att jobba om min kille väljer att sprätta mina pengar på sina resor och hobbys.. Det känns som att det skapar onödiga bråk? Jag vill ha 100% koll på min ekonomi, och han på sin. Vi delar ju mer eller mindre på allt gemensamt, men P skulle ju aldrig betala för mina resor eller vise versa. Jag vill ha det rättvist hehe och det är inte rättvist att dela på allt? Eller att splitta 50/50 heller på de rörliga utgifterna? Varför har man delad ekonomi? Det känns så rörigt hehe. Men det kanske beror på vår livssitation just nu. Vi kanske ändrar oss på sikt?


Fråga: Vilken risknivå har du på dina pengar i appen Fundler
Svar: Högsta! Jag planerar inte att ta ut pengarna på länge. Skulle dem sjunka så har dem tid på sig att gå upp igen. Man kan ha flera konton (utan extra kostnad) och kan ha olika risknivå på olika pengar.

Fråga: Jag vill jättegärna börja spara pengar i aktier och fonder, men är rädd. Tips?
Svar: Tips 1: ta hjälp utav bästa billigaste alternativ dvs Fundler. Tips 2: Gör det inte själv. Tips 3: Ha en liten buffert kvar så du kan klara dig idag även om dina fonder går ner. De kommer ju att gå upp igen någon gång.

Fråga: Har ni lånat till erat hus? Hur sparade ni till kontantinsatsen? Sparade ni lika mycket?
Svar: Ja självklart har vi lånat! Vi sparade inte lika mycket och gick därför inte in med lika mycket. Därav P äger 60% och jag 40%. Han är 8år äldre och hade hunnit göra bostadskarriär innan mig. Jag fick jobba arslet av mig och spara som en dåre för att ha råd. Dock delade vi 50/50 på lagfart och pantbrev då vi står 50/50 på lånet.

Fråga: Hade ni fortfarande bra buffertspar efter att ni hade köpt huset? 
Svar: Såklart mycket mindre sparpengar men buffertsparandet såg ungefär likadant ut. Vi var ju tvungna att ha pengar kvar på kontot för att kunna köpa utemöbler/möbler/renovera lite vilket vi gjorde direkt när vi flyttade in. Det är SUPERVIKTIGT att ha pengar att ta av när man bor i hus. Går något sönder är gäller det att kunna betala. Därför köpte vi ett nybygge, för att minimera riskerna och ha så låga driftkostnader som möjligt.


– Av alla pengar som kommer in, försök att spara 10% varje månad. Ha det som mål! Om du når det målet, höj till 15% osv. Dvs ha inte bara ett sparmål typ ”Thailand”/”Lägenhet” osv utan ha också ett mål varje månad med hur många kronor du ska spara.

– Spara undan så fort lönen kommer in, inte det som kanske blivit över i slutet på månaden.

– Spendera ALDRIG pengar du inte har.

– Har du en lön som kommer flera gånger i månaden (som jag med mina fakturor) så skaffa ett kreditkort. Det har varit guld för mig då jag får EN räkning i slutet av månaden så sparar jag resten. Istället för att ha och olika summor pengar på kortet hela tiden. Då är det askrångligt att spara, sätta över pengar osv. Detta funkade verkligen för MIG när det kommer till spar.

– De första tre månaderna när jag började spara ordentligt varje månad så hade jag seriöst ångest (idag blir jag överlycklig för varje peng jag kan spara extra). Men sedan släppte det. För efter 3 månader har man en liten slant i alla fall. Det motiverade mig supermycket! Håll ut i tre månader sedan vänder det och du blir asglad över att gå in i din app.

– Innan du köper ett plagg i butik, inredning osv.. Lägg ALLTID tillbaka produkten och tänk över köpet i 24h. Jag har insett att jag köpte SÅÅ mycket onödiga saker innan. Detta tipset har seriöst sparat mig HUR MYCKET PENGAR SOM HELST för man inser hur lite saker man egentligen behöver. Kanske ska börja tänka likadant med alla fikor jag äter ute ha ha ha. Skämt å sido.

– Gå inte bara igenom dina nöjen, hobbys etc för att kunna spara in mer pengar. Ofta går många onödiga kronor på tex elavtal, räntor mm. Vi omförhandlade precis båda och nu sparar vi flera tusenlappar i månaden.

– På riktigt: förvalta och ta hand om dina sparpengar genom att placera dem. Jag använder mig utav Fundler och jag kan verkligen rekommendera dem. Historiskt sätt går pengar ALLTID upp i värde på sikt. Klicka HÄR för att läsa mer om appen Fundler, dom har en Q/A på deras hemsida också. Annars svarar jag och dem på eventuella frågor i kommentarsfältet!

Alla pengar hos Fundler förvaras tryggt hos SEB och omfattas av Svenska Riksgäldens insättningsgaranti.

4 kommentarer

 1. Jag är också väldigt ekonomisk av mig och jag och min kille har nu varit tsm i över 6år. Nu när vi äntligen flyttade ihop hade jag som krav, för att han tjänar betydligt mer än mig att vi måste ha någon typ av gemensam ekonomi. För annars skulle jag aldrig ha råd med någonting. Men vi gör så här, vi betalar alla fast utgifter, för över gemensamt sparande (fast vi splittar de och sparar på våra egna konton mm) till mat, sen det som är över splittar vi på så vi båda har lika stor summa i ”fickpengar” att röra oss med varje månad.
  Matkontot köper vi all mat som vi båda äter, dvs hem till kylskåpet och om vi väljer att hämta mat. Vi ser till att göra matlådor så att de alltid finns en matlåda att ta med till jobbet. Men om jag väljer att strunta i matlådan och käka ute istället får jag betala för de med mina egna fickpengar.
  Vi håller på att spara till ett hus som vi ska bygga, och vi vill leva tsm så därför gör vi på de här sättet. Fördelen med de här sättet är att jag alltid har min lön till mitt konto och hans lön till hans konto. Då behöver vi aldrig oroa oss för om vi nu skulle göra slut, att pengarna kanske står i hans namn!

 2. Om fundler går i konkurs får man tillbaka pengarna då? Och kan man avsluta sitt konto och få ut pengarna man satte in?

 3. Kloka kloka Ellinor, jag behöver råd!
  Jag har flera småkrediter/lån som börjar äta upp mig och det känns hemskt!! Har ångest nästintill varje dag över detta… Trots att jag betalar av varje månad så känns det som att inget händer – med tanke på räntorna bla.
  Tycker/tror du att det är en bra idé att ta ett lån för dessa utgifter och få en samlad avgift istället som för i mitt fall 4-5 olika… Vet inte vart det gick snett eller hur jag hamnade här, men en sak vet jag och det är att jag vill bli skuldfri… SNÄLLA HJÄLP!

 4. Det är så kul att följa dig och din blogg, insta mm. för du är så klok, och du skriver om viktiga saker, blandat med ”vardagsbekymmer” och det känns så äkta. Snygg som få är du också!!<3

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *