Jag har varit deprimerad 1/3 del av hela mitt liv

I samarbete med den fantastiska appen Mindler som erbjuder psykologbesök i mobilen.

Hej kompisar! Idag kommer ett allvarligt inlägg som handlar om psykisk ohälsa. Som ni vet har jag varit deprimerad enligt läkare alla år mellan att jag var 14 – 21 år. Det är en tredjedel utav hela mitt liv… Bara att få höra det var ju deprimerande i sig. Min läkare sa senast att om lider man av en långvarig depression som barn så är det oftast någon fysiologiskt inblandat (tex min ADHD) alternativt en traumatisk barndom. Vet ej om det finns forskning på detta men när han sa det så tyckte även jag att det lät rimligt. Det är ju inte normalt att vara deprimerad som barn. Jag själv vågade ju aldrig söka hjälp, och helt ärligt visste jag nog inte om att jag var deprimerad. De sista tre åren hade jag i princip tappat hoppet om att jag en dag skulle må bra, och att träffa en psykolog kändes som ett så stort kliv.

Jag tror att jag har sagt det, men jag gick ju i princip inte i skolan mellan 9-3an. Jag kan räkna på två händer hur många gånger jag ”hälsade på” i skolan under terminerna. Så efter de här fyra åren av frånvaro så tvingade tillslut min mentor mig att uppsöka vår kurator. Jag satt knäpptyst genom hela besöket och kände mig trängd mot ett hörn när min mentor började berätta om varför jag skolkade. ”Så Ellinor, fortsätt nu!” sa han och blev irriterad på mig som satt och pillade på naglarna. Jag minns att jag blev svimfärdig för att jag försökte hålla andan genom besöket.

De slutade med att dom två satt och pratade över mitt huvud, som att jag inte fanns i rummet. Efter det isolerade jag mig nog helt och hållet och lovade mig själv att aldrig prata med någon igen eller berätta varför jag var hemma ifrån skolan. Och min mentors lektioner gick jag aldrig på igen, från och med den dagen höll vi bara mailkontakt. Och trots att han ville väl blev det ju så himla fel och jag tror att det gav mig en skev bild av vad ett psykologbesök innebär.

Idag vet jag att jag inte behöver öppna upp mig om NÅGONTING varken första, andra eller tionde besöket. Jag kan sitta och prata om vädret om jag vill. Det behöver inte vara så dramatiskt! I tre års tid har jag haft som nyårslöfte att gå till en psykolog och 2018 var året det faktiskt hände. Och jag är så otroligt stolt över mig själv att ha påbörjat den inre resan, som jag under alla år har tryckt undan. Och även fast vi bara har skrapat på ytan av all sorg, all ilska, all besvikelse och allt självhat så känner jag mig redan så mycket starkare. Jag bestämde mig tidigt i livet för att bygga min egen trygghet ekonomiskt/familjemässigt etc, och den sista pusselbiten för att kunna det har varit just min psykiska hälsa.


Jag har förstört för mig själv och för andra på grund av mitt psykiska mående och jag insåg att det är aldrig är någon annan som kommer hjälpa mig. Förutom jag själv. Och steg ett var att uppsöka hjälp och svälja stoltheten. Idag är jag inte deprimerad längre, men det betyder ju inte att mina tidigare problem försvinner. De ligger ju kvar där inne undermedvetet och påverkar varje dag.

Enligt statistik (OECD) lider 1 600 000 människor av psykisk ohälsa i dagsläget och 44% av ALL sjukskrivning i Sverige är pga psykisk ohälsa. Förstår ni hur sjukt det är? Det är ju en av våra största folkhälsoproblem, och det är förståeligt att det ofta är långa vänteköer till att få hjälp i och med att så många mår dåligt. När man mår som mest dåligt är det ju verkligen fysiskt omöjligt att ta sig upp ur sängen, och då är det ju svårt att gå en vårdcentral för att få hjälp, speciellt om man lider av tex social fobi. Dessutom kanske man behövs slussas vidare och vänta i veckor på att få komma tillbaka igen. Och ska man söka hjälp privat är det svindyrt och kan kosta närmre 2000kr/per besök.

Därför tycker jag att det är helt fantastiskt att appen Mindler har startat! Det är en app där du kan få köra videosamtal med en psykolog i mobilen, vart du än befinner dig! Har du frikort är det gratis, annars kostar det 100kr(!) per 25 minuters samtal. Mindler startade i våras och är redan Sveriges största arbetsgivare för psykologer. Då förstår man ju vilken efterfrågan det finns att uppsöka hjälp. Fy jag får ont i magen utav att så många mår dåligt, men jag tycker såklart att det är sjukt bra att så många söker hjälp!!

Man får svar inom 24h och man kan prata med SAMMA psykolog varje gång om man vill!! Det är typ det viktigaste för mig, att kunna bygga en relation med en psykolog. Herregud det handlar ju om mina absolut största hemligheter. Jag vet att många som läser min blogg lider utav psykisk ohälsa av olika slag, och trots att jag själv mår bättre av att höra om andra i samma mående så är det ju inget som gör en själv fri från ångest. Nu under juletider när många av oss går på ledighet så får man chans att reflektera och analysera. Dessutom är julen jobbiga för många, och därför tycker jag att det är så himla bra att man kan prata med en psykolog hemifrån sitt sovrum om man vill. Det finns alltid riktig professionell hjälp att få direkt i telefonen.

Appen är plättlätt att boka tider via, och som ni ser får man en bild och namn på personen man ska träffa. Alla psykologer är legitimerade psykologer och använder sig utav KBT. För er som inte är bekanta med begreppet betyder det att man fokuserar på att hjälpa dig med problemen i din vardag genom att lära dig nya förhållningssätt. En hel behandling är mellan 5-15 sessioner och då kan man träffa sin psykolog varje eller varannan vecka. Det är så otroligt bra!!

Lite mer fakta om psykisk ohälsa:

– En sjukskrivning för psykisk ohälsa är i snitt 70% längre än vid annan sjukskrivning. 70%!!!

– Det kostar Sverige mellan 77-100 miljarder. Tänk om vi kunde prata med någon i tid, innan vi går sönder.. Det borde verkligen erbjudas psykologbesök en gång om året för att kolla läget. Precis som med en tandläkare?

– Varje år besöks primärvården 12 000 MILJONER gånger pga psykisk ohälsa.

Åh. Kan inte alla ni därute som också mår/har mått väldigt dåligt att lova mig att skaffa samma nyårslöfte som jag? Att besöka en psykolog? Jag lovar att ni kommer må så himla mycket lättare efteråt. Relationerna runtom dig kommer att bli bättre och du kommer ett steg närmre att bli en lyckligare människa för varje besök. Känns det inte bra med psykolog nummer 1 så är det inget fel i att byta. Man SKA göra det och det är inget taskigt. Däremot är man taskig om man aldrig låter sig själv blomstra som människa <3 Har ni aldrig hört om tjänsten Mindler förut så kan ni läsa mer här. Och känner ni att ni vill boka en tid direkt kan ni göra det här.

Jag har pratat om min psykiska ohälsa i många år och jag är stolt över att äntligen kunna erbjuda RIKTIG hjälp. Inte bara ”uppsök en psykolog”. Nu ger jag er alla hjälpmedel jag kan. Och har ni någon vän/närstående som mår psykiskt dåligt kan ni ju tipsa om den här appen också? Ifall ett besök irl känns ”för stort”. Som det gjorde för mig som ung till exempel. Jag hoppas verkligen att ni alla får möjligheten att komma till den punkten i livet när det VÄNDER. Kram kram kram på er och ta hand om er för Guds skull <3

5 kommentarer

 1. Gud vilket bra samarbete! Jag har själv gått till psykolog under hösten på grund av ett integritetskränkande brott som hände i våras. Eftersom jag bott utomlands (student) var KRY den enda hjälpen jag kunde få på distans – men då det kostar 250kr för 30 min valde jag tillslut att avbryta på grund av pressad ekonomi. Så blev så glad av detta – 300kr billigare per timme (ish) gör ju SÅ stor skillnad!

  Har aldrig kommenterat tidigare men ville verkligen skriva och uppmuntra till mer sånt här. Tror det gör en enorm skillnad och det ska du vara stolt över! Kram

  1. Ellinor Löfgren

   Jag är så OTROLIGT stolt över det här samarbetet och skulle helst av allt jobba med Mindlr på heltid. Dom gör ett så otroligt viktigt arbete. Och KUL att du uppskattar det! Det värmer mycket <3

 2. Åh Ellinor TACK för att du gör ett sånt här samarbete! Dina samarbeten känns alltid så genuina och bra, oavsett vad det handlar om. Det känns som om du verkligen vet vad dina följare vill ha och därför är det aldrig tråkigt eller jobbigt att läsa om dina samarbeten.

  Sen vill jag också tacka för att du i allt ”ytligt” där du skriver om kläder, smink, inredning osv (men som jag för övrigt ÄLSKAR!) också delar med dig av din verklighet. Det är både fint och modigt att du vågar göra det <3

 3. Otroligt fint skrivet inlägg!

 4. BRA inlägg!!! Tack<3

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *