Hur mycket är vårt hus värt? Tävlar mot en mäklare i 40 punkter.


Vårt hus är tre våningar, vi lever på 200kvm sedan har vi 100kvm till i form av garage + källare med bastu/toalett/dusch/tvättstuga.


Huset är arkitektritat (dvs 100% anpassad efter tomten) och har solläge från 9 på morgonen till 9 på kvällen. Med pool, stora fönster, iordninggjord trädgård lite underhåll. Däremot har vi ingen gräsmatta, och grannhusen ligger nära. Dock så har grannhusen enbart sovrumsfönster mot oss, så knappt någon insyn trots allt. På sommaren pga all växtlighet är den obefintlig. Ut mot gatan har vi ingen insyn förutom i vårt sovrum. För vår del är det lugnt då vi aldrig är därinne förutom när vi ska sova, och då är alltid gardinerna fördragna. Utöver det har vi väldigt mycket berg på tomten, vilket jag ÄLSKAR. Men barnfamiljer kanske tycker att det känns läskigt?


Vårt hus ligger i en backe, så vårt hus ligger nedanför grannhuset. Men till vänster i bild ligger ett hus där deras tak inte är högre än vårt garage. Huset i sig ligger nära skolor/bussar/mataffärer/vatten/nära stan. Men på kartan ligger det nära Värmdöleden (hörs ingenting, men kollar man på kartor på Hemnet så kanske man tycker att det är för nära). 


Vi har haft väldigt lite förvaring men vi har ju byggt walk in, extra garderober + bokhylla. Men i badrummet skulle vi behöva större kommoder för att inte skrämma bort barnfamiljer tror jag.

Hello gänget! Igår hade vi inspelningsdag här hemma, för jag skulle i ett samarbete till Instagram med Länsförsäkringars Fastighetsförmedling TÄVLA mot en mäklare i SANT VS FALSKT om hur man ska värdera vårt hus. Nu är ju inte planen att vi ska sälja huset, så en exakt värdering är ju omöjlig att göra (jag vet att många säger att dem har fått en värdering på sitt bostad och att den är värd X. Men en bostad är alltid värd så mycket som den säljs för i mitt tycke, då det är den summan marknaden uppenbarligen är villig att betala).


I alla fall! Både jag och mäklaren fick en lista med saker som antingen kan höja ELLER sänka värdet på ett hus. Och vi kommer på varsitt håll få kommentera punkterna på den här listan (så indirekt är det väl jag som tävlar mot mäklaren och inte tvärtom men ändå). Det här inlägget är alltså inte en del utav samarbetet, men ni var sååå många som ville ta del utav de 40 punkterna på den här listan. Och självklart ska ni få göra det!


Here it comes (varje punkt är alltså ANTINGEN något som höjer eller sänker värdet på en bostad):

1. Renoverat kök… (Höjer eller sänker värdet?)
2. Nya + påkostade vitvaror, kyl, frys, diskmaskin osv. (Höjer eller sänker värdet?)
3. Öppen planlösning
4. Öppet mellan kök & vardagsrum
5. Matplats för många personer
6. Väldigt personlig och unik inredning som kanske inte faller nya köpare i smaken
7. Öppen spis
8. Platsbyggd förvaring/bokhylla
9. Stora fönster
10. Driftskostnader (höga eller låga?)


11. Uppvärmning utav huset (bergvärmepump/luftvärmepump/grundvatten/direktverkande el etc)
12. Ljust
13. Bra inbyggd belysning
14. Insyn från gatan/grannar
15. Högt i tak & luftigt
16. Solläge
17. Pool
18. Uteplats, plats för grill osv.
19. Stor tomt
20. Mycket förvaring 


21. Smarta tekniska lösningar (tex inbyggda högtalare/huset kan styras ifrån mobilen mm)
22. Solceller + uttag för elbil tex
23. Döda ytor 
24. Renoverat badrum
25. Badkar + dusch
26. Golvvärme
27. Tvättstuga
28. Garage
29. Läget → Närhet till affärer, kollektivtrafik, skolor, träning, grönområden
30. Husets arkitektur eller kultur/historia, ex fina originaldetaljer eller arkitektritat hus


31. Bastu 
32. Små fönster
33. Gamla fönster/dörrar som kan behövas bytas i framtiden
34. Husen bredvid ligger för nära, grannarna väldigt tätt inpå, trångt mellan husen
35. Kommande renoveringar som måste göras (ex behöver man byta ut golv? Måla om? Fasaden? Taket?) 
36. Trädgård som är oskött (eller stor trädgår som måste tas hand om om köparen inte har ett intresse)
37. Vitvaror som måste bytas ut (gammal kyl/frys, tvättmaskin, diskmaskin osv)
38. Dålig planlösning
39. Lågt i tak
40. Döda ytor


Vår älskade trapp som gör HELA huset (utan den hade det varit ett helt annat hus). Jag älskar den ju, men stålreglarna fortsätter ju upp på ovanvåningen. En detalj jag älskar! Men som jag kan tänka mig att barnfamiljer blir skrämda utav.

Ja gänget! Har ni läst igenom hela listan? Det ska bli så spännande att se ifall vilka punkter jag och mäklaren kommer svara samma sak/olika på. Är det någon specifik punkt som ni verkligen tror är extra viktig när man köper just ett hus? Eller en punk ni själva kollar extra mycket på när ni ska flytta? WOAH kommentera i så fall! Så spännande detta tycker jag.

3 kommentarer

  1. Där du har skrivit ”stor tomt”, kolla om det finns möjlighet till avstyckning!

  2. Jag skulle kolla hur hög brottsligheten är i området ifall jag skulle byta bostad.Det är något som alltid varit av intresse bland bostadsköpare och som på senare tid ökat i betydelse.Man kan se trender där tex folk numera flyttar från Stockholm.En anledning är naturligtvis att den grova brottsligheten har skjutit i höjden i Stockholmsområdet och i Uppsalatrakten.Tycker att det är en viktig punkt som bör tas med.Statistik över brottslighet kan fås från BRÅ tex.Snabb överblick kan man själv skaffa sig från Lexbase.

  3. När vi kollade på hus så var det viktigaste om det var bärande väggar . Så de vi köpte har inga bärande vägar så då kan man förändra till det man vill ha 🙂 så vi har gjort öppen planlösning . Men inte för kök utan hall , allrum och vardagsrum. Sen gjorde vi att barnen fick stora sovrum och vi ett litet . Har ”bara” 120 kvm , men vi har gjort vårat hus till vårat egna och trivs super bra .
    Köpte det för 10 år sen och det roligaste med hus är att det alltid finns något att göra.
    Men älskar erat hus , super fint . Så jag skulle ju inte tacka nej om jag fick ett sånt hus 😂

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *